Racisme wordt in woordenboeken op vele manieren omschreven, maar een duidelijke lijn is er wel. Als racist maak je onderscheid tussen verschillende menselijke rassen en verbindt daar kwalificaties aan. Het woord “ras” wordt omschreven als een groep waarin mensen, dieren of planten op basis van bepaalde eigenschappen worden verdeeld: het gele ras, het zwarte ras, het blanke ras. 

Als ik twee bovenstaande omschrijvingen naast elkaar leg is de term “ras” al racistisch, aangezien deze de functie heeft om onderscheid te maken op eigenschappen zoals bijvoorbeeld huidskleur.

Vanzelfsprekend bent ú geen racist, maar…laten we toch even een kleine test doen:

Hieronder omschrijf ik verschillende scenario’s, een soort quotes die iemand zou kunnen zeggen.  Lees door tot u aankomt op een punt waarbij u denkt: “Hey, hier kan ik me wel in vinden” en zie hoe racistisch u bent. Gewoon. Wellicht goed om eens over na te denken.

1: 

“Ik moet niets van zwarten hebben. Ze verpesten onze cultuur en als er eentje naast me gaat zitten in de trein ga ik ergens anders zitten. Van mij mogen ze allemaal opdonderen naar hun eigen land terug naar Afrika, dan hoeft daarna ook nooit meer Opsporing Verzocht op tv. En zwarte Piet blijft gewoon zwart.”

Eens: U bent racist en zal dat niet ontkennen. U zit vol haat, waarschijnlijk haat u uzelf nog het meest. U heeft duidelijk een verkeerde opvoeding genoten. Kans op herstel is vrij klein.

Oneens: Lees verder bij 2:

2: 

“Ik heb geen hekel aan zwarten. Niet racistisch bedoeld hoor, maar het is eenmaal een feit dat zwarte mensen meer in de criminaliteitsstatistieken voorkomen van blanken. Er zitten natuurlijk hele goeie tussen. Ik heb zwarte vrienden en luister naar zwarte muziek. Zwarten die constant de racismekaart trekken vind ik maar zeurpieten. Mijn kinderen mogen best zwarte vriendjes en vriendinnetjes hebben, zolang het maar niet te serieus wordt.”

Eens: U bent een racist met een hoog superioriteitsgevoel. U vind uzelf te intelligent om iedereen met een andere huidskleur dan de uwe openlijk te haten, daarom pikt u deskundig de rotte appels eruit. Als iemand u een racist noemt bent u verontwaardigd, maar als u een paar eeuwen terug had geleefd had u hoogstwaarschijnlijk een prachtige plantage gehad.

Oneens: Lees verder bij 3:

3:

“Ik ben niet racistisch! Ik maak regelmatig geld over naar die arme drommels in Afrika. Een kennis van mij komt uit een Afrikaans land en daar heb ik nooit last van! Ik moet altijd huilen als ik die zwarte kindjes zie met die vliegjes in hun ogen.”

Eens: U bent racistisch want u classificeert zwarte mensen als ‘zielig’ en heeft daardoor een totaal verkeerd stereotiep beeld dat niet klopt. U heeft constant het gevoel dat zwarte mensen beschermd en verdedigd moeten worden door u, en daardoor voelt u zichzelf als wit persoon superieur.

Oneens: Lees verder bij 4:

4:

“Ik ben niet racistisch want ik zie geen kleur. Het valt me niet eens op als iemand donker is. Ieder mens is gelijk. Ik heb een hekel aan racisme.”

Eens: U liegt. U probeert krampachtig te laten blijken dat u geen enkel verschil ziet tussen zwarte en witte mensen. Natuurlijk ziet u dit wel, maar u geeft dat niet toe uit angst racistisch gevonden te worden. Als u iemand wilt aanwijzen zegt u bewust: “Eeehm, die mevrouw daar, met die gele blouse,” het woord “zwart” bewust ontwijkend, alsof de zwarte huidskleur van die mevrouw een taboe is,  wat u een racist maakt, helaas.

Oneens: Lees verder bij 5:

5:

“Ik kan nooit racistisch zijn want ik heb een zwarte partner. Ik ben gek op culturen en respecteer en waardeer mijn zwarte medemensen. Ik voel mij niet superieur, eerder inferieur. Zwarte mensen hebben namelijk vele talenten waar die ik graag zou willen hebben. Zwarte mensen hebben meer gevoel voor ritme en zijn muzikaler. Als ik ga dansen ziet dat er altijd zo houterig uit, haha”

Eens: U bent een racist omdat u bepaalde talenten direct linkt aan de huidskleur van die persoon. De enige link die u met de huidskleur kunt maken is met de hoeveelheid pigment van die persoon.

Oneens: Lees verder bij 6:

6:

“Ik ben geen racist want zwarte mensen zijn volledig gelijkwaardig aan witte mensen, of alle tinten die daar tussen liggen. Ik heb mezelf nog nooit beter of minder gevoeld dan een ander, ook al besef ik dat ik privileges heb in deze maatschappij. Ik behandel ieder persoon gelijk, zonder vooroordelen, en wens ook op deze manier behandeld te worden. Ik heb witte vrienden, zwarte vrienden, en voel me op straat door zwarte mensen niet meer of minder geïntimideerd dan door witte mensen. Ik zie de verschillende uiterlijke kenmerken wel, maar het zegt mij verder niets over de persoon.”

Eens: Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat u oprecht en eerlijk bovenstaande tekst volledig kan beamen, geef ik u het voordeel van de twijfel en bent u geen racist. Gefeliciteerd!

Oneens: U bent zwart