Het Bijlmerpark, een stadspark in Zuid-Oost. De thuishaven voor het jaarlijkse Kwakoe-zomerfestival. Als eerbetoon aan de in 2013 overleden Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder, icoon Nelson Mandela is het Bijlmerpark vandaag officieel omgedoopt tot “Nelson-Mandelapark”.

Kinderen van de basisscholen ‘De Achtsprong’ en de ‘Rozemarn’ uit het stadsdeel Zuid-Oost hebben deze feestelijke gebeurtenis aangegrepen om een metershoog beeld te maken van hun held, gemaakt van papier en bloemen. Zo goed mogelijk hebben ze het beeld laten lijken op Nelson Mandela, grijs-wit haar, een vriendelijk gezicht, en de typerende vuist omhoog. Om het nog duidelijker te maken hebben de kinderen hem kleding gegeven in de kleuren van de Zuid-Afrikaanse vlag.

De ambassadeur van Zuid-Afrika was uitgenodigd om deze feestelijke gebeurtenis bij te wonen. Ook de fractievoorzitter van GroenLinks Zuid-Oost, Iwan Leeuwin was aanwezig. De laatstgenoemde zag het door kinderen gemaakte bloemenbeeld aan voor een karikatuur van Zwarte Piet, en was daardoor zo beledigd, dat hij de opening voortijdig heeft verlaten. “Wat moet de ambassadeur wel niet denken, zo’n levensgrote Zwarte Piet die op wieltjes door een park wordt geduwd…”
Iwan Leeuwin verliet woedend het park, uit protest. “Gezien de gevoeligheid rond Zwarte Piet had dit nooit mogen gebeuren!”

De link Nelson Mandela – Zwarte Piet is eerder gemaakt, maar dan door racisten die het nodig vonden er grappen over te maken. Het feit dat Mandela op 5 december is overleden was voor sommigen ook aanleiding om de meest wanstaltige grappen te maken. De grootste krant van hersendood Nederland noemde Mandela zelfs zeer oneerbiedig de ‘hoofdpiet’.

De link werd opnieuw gemaakt, maar nu door Iwan Leeuwin. Een beeld van Nelson Mandela kwam voorbij, en Iwan zag Zwarte Piet, en werd boos, en vertrok.
Ik vind dat uiterst ongepast, en ik neem het hem ook zeer kwalijk. Iwan legt met zijn kritiek een kluif voor de neus van de Zwarte Pieten liefhebbende aasgieren, die meteen toehappen, en opnieuw een goede reden hebben om de boel flink op te stoken door te roepen dat de “anti-Piet lobby” in alles racisme ziet! De Zwarte pietendiscussie, die ik zo graag met goede argumenten wil voeren, heeft hierdoor een deuk gekregen, geslagen door Iwan Leeuwin.

Ik neem het Iwan niet alleen kwalijk dat hij de discussie geen goed heeft gedaan, ik neem het hem ook kwalijk dat hij kinderen die hun best deden iets moois te maken van de opening, heeft beledigd. Kinderen uit Zuid-Oost, waaronder veel zwarte kinderen, maakten een beeld van Nelson Mandela, als eerbetoon, van papier……..en bloemen.