Sinds jaar en dag neemt cabaretier Erik van Muiswinkel de rol hoofdpiet voor zijn rekening bij de intocht van Sinterklaas. Niet lang geleden deed Erik bij Jeroen Pauw een voorspelling over de racistische karikatuur Zwarte Piet. Hij zou het logisch vinden als Zwarte Piet wordt aangepast, en noemt een periode van twintig (!) jaar die het ongeveer zal duren voordat deze jolige metgezel van de Sint volledig is ontdaan van racistische elementen, of misschien zelfs helemaal is verdwenen.  Zelf hoop ik dat het geen twintig jaar zal duren, en wordt Zwarte Piet in zijn huidige vorm vandaag nog afgeschaft.

Vandaag kwam mij het nieuwsbericht onder ogen dat er aangifte is gedaan tegen van Muiswinkel, met als reden dat hij zich nog steeds als Zwarte Piet uitdost, terwijl hij wel ‘dondersgoed’ weet dat hij hiermee een racistische karikatuur neerzet. Natuurlijk is dat uiterst hypocriet van de hoofdpiet, maar aangezien het spelen van Zwarte Piet in het openbaar (nog) niet verboden is, zal de aangifte in de prullenbak verdwijnen en zal het gaan om het signaal wat de aangevers hier willen maken: “Racisme  bouw je niet af, maar schaf je af” – en zo is het!

Toch vraag ik me af: Is deze aangifte een goed idee geweest? Ik begrijp de actie, en ben het volledig eens met het feit dat van Muiswinkel, zeker na zijn uitspraken geen blackface meer zou moeten spelen, en dat de NTR duidelijk verzuimt ook maar één stap in de goede richting te willen zetten. Aan de andere kant ben ik bang dat deze aangifte ervoor zorgt dat de kritiek op Zwarte Piet, en de strijd om dit personage te doen laten verdwijnen nóg minder serieus genomen zal worden. Het is pas een overwinning als Erik van Muiswinkel zou zeggen: “Weet je, Zwarte Piet is een racistische karikatuur, en ik doe er niet meer aan mee!”, en het is pas een echte overwinning als niet alleen van Muiswinkel dit zegt, maar als steeds meer Nederlanders dit met hem eens zijn en er ook niet mee aan meedoen. Deze aangifte gaat daar denk ik niet aan bijdragen.

Ik zal de laatste zijn om anderen te vertellen hoe ze hun strijd moeten voeren, en ik hoop dat ik er volledig naast zit met mijn vermoedens. Intussen blijf ik mezelf verdiepen in racisme, en zal voornamelijk naar mezelf kijken en luisteren naar anderen, want als je echt iets wilt veranderen, dan begin je bij jezelf. Wacht niet af. Durf voor je mening op te komen, en leef daarnaar. Ik hoop dat Erik van Muiswinkel zich dit ook ooit realiseert, en zijn Pietenpak aan de wilgen hangt, en zijn schmink in de prullenbak gooit. Ik hoop dat alle mensen die de “ik ben geen racist, maar…” houding te pas en te onpas aannemen zich gaan realiseren dat ze er wel eens naast kunnen zitten en eens goed in de spiegel gaan kijken.

Ik wens iedereen een prettig kerstfeest, en een gelukkig en gezond 2016 zonder racisme toe!