De Oscar-uitreiking is sinds jaar en dag een wit feestje. Ook dit jaar zijn alle genomineerden wit. Spike Lee en Jada Pinkett Smith lieten dit jaar weten het evenement te zullen boycotten om die reden. Vanzelfsprekend wil The Academy niet bekend staan als een racistisch instituut, dus gaan ze er iets aan doen. “Meer etnische diversiteit” is dan ook de nieuwe opdracht voor de toekomstige edities.

Hoe gaat men dit dan doen? Nou, men gaat het ledenbestand, oftewel de mensen die de genomineerden bepalen, eens “goed doorlopen op etnische afkomst”. Meer zwarte leden zullen zorgen voor meer zwarte oscarwinnaars. Dát is de oplossing.

Ik vind dat allesbehalve een oplossing. Ja, het zal ongetwijfeld tot meer zwarte winnaars leiden, maar het moet toch niet zo zijn dat we witte juryleden hebben voor de witte acteurs, en zwarte juryleden ter compensatie? Er moet iets heel anders veranderen binnen de organisatie: Meer juryleden die niet naar kleur en afkomst kijken, maar alleen kijken naar waar het écht omgaat, namelijk de acteerprestaties van de acteurs en actrices.

Hetzelfde is aan de gang bij de NPO. “We moeten diverser worden dus komen er binnenkort meer zwarte mensen op tv”
Van dit soort beloften krijg ik jeuk. Gaat men bij sollicitaties de huidskleur nu meewegen? Mijn advies aan de Oscar-Academy, de NPO en elke andere organisatie is bij deze:

Laat huidskleur gewoon helemaal nooit meewegen in je keuze, dan gaat de rest vanzelf.

 

downloads (1)
De  Oscargenomineerden van 2016