Vandaag las ik het opiniestuk van Celal Altuntas op Joop met de titel: “Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn beide racistisch en discriminerend bezig.”

Ik volg Celal al een tijdje op twitter, en ben het regelmatig met hem oneens, maar dit stukje van hem vond ik dermate tenenkrommend dat ik een reeks vragen op hem heb afgevuurd. Helaas kreeg ik een aantal onbevredigende reacties en op de meeste van mijn vragen geen antwoord, mede omdat Celal geen tijd had om op mijn tweets te reageren vanwege (werk)verplichtingen.

ed622cdf-f2c5-48d8-9a39-4ec20de276ac

Bovenstaande uitdaging was de afsluiter van onze kortstondige interactie en bij deze ga ik hem graag aan:

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn beide racistisch en discriminerend bezig. Hun discussies gaan vaker op een primitieve manier over ras of kleur dan over inhoud. Het niveau kan diep zinken. De een roept: ‘zwarte baviaan, ga terug naar je apenland’. De ander noemt alle witte mensen racisten en nog een heleboel meer en erger dan alleen dat.

De column van Celal begint met de bewering dat zowel voor- en tegenstanders van Zwarte Piet racistisch en discriminerend bezig zijn. Met deze bewering zegt hij eigenlijk dat de gehele Nederlandse bevolking racistisch is, want wie heeft er intussen nog steeds geen standpunt ingenomen als het over Zwarte Piet gaat? Precies. Nu zou Celal kunnen zeggen dat hij niet iedereen bedoelt (“Not all men/whites/blacks/etc./etc.) maar dat zou het wel zo eerlijk zijn als hij dan ook de laatste zin verwijdert (“De ander noemt alle witte mensen racisten”) aangezien je daarvoor hetzelfde argument tegen in kunt brengen.

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43Maar hoe ervaren kinderen, om wie het toch zou moeten gaan, dat nou allemaal? Een lunchgesprek tussen mijn dochters Havin, Avsin en mij is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek maar kan wel een indicatie geven.

 

Sinterklaas is een kinderfeest, dus vragen we kinderen wat ze vinden van Zwarte Piet. Ik vind dat op zich een goed idee, maar als je het alleen met je twee eigen kinderen bespreekt, geeft het een indicatie over hoe je eigen kinderen erover denken, maar uiteraard geeft het geen goed beeld van een totale kinderbevolking.

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43‘Zegt de discussie over zwartepiet jullie iets?’ vraag ik.
‘Ja, wij hebben daarover genoeg gehoord en gezien op tv, echt stom en niet normaal’, zeggen ze.
‘Wat vinden jullie stom daaraan?’
‘Doe normaal papa, het is een kinderfeest en alle kinderen spelen met elkaar’, zeggen ze met hun kinderlijke blik en overtuiging.

Ik weet niet wat de leeftijden van de kinderen van Celal zijn, maar als kinderen na een vraag over de “discussie over Zwarte Piet” beginnen over “het is een kinderfeest” gaan er bij mij wel wat alarmbelletjes rinkelen. Ik zeg niet dat het een vrije interpretatie van Celal is, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel een beetje aan twijfel.

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43‘Hebben jullie ooit van jullie vrienden of vriendinnen iets lelijks gehoord over jullie zwarte vrienden en vriendinnen? Wel eerlijk antwoord geven’, vraag ik.
‘Nog nooit’, zeggen ze. ‘Papa, luister, kinderen praten niet over zwart, bruin, blauw, wit, rood, dat doen volwassen mensen.’ zegt Havin.

Havin is duidelijk de wijsneus van de familie Altuntas. “Pappa, zeg eens niet van die gekke grote-mensen-dingen en luister nu eens naar ons, de kinderbevolking. Wij kinderen doen niet aan racisme, als iemand blauw is valt ons dat niet op. Alleen volwassenen doen zo gek. Wij kindermensen zijn onschuldig, zodra wij groot zijn doen we misschien ooit aan racisme, maar nu is daar nog geen sprake van.” – Een, uiteraard ironische vertaling van Havin’s levensles voor pappa.

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43Avsin: ‘papa, jij bent bruin, en wij zijn bruin, onze vrienden Mel en Mic zijn zwart en wat is het probleem?’
‘Waar denken jullie aan als jullie je zwarte vrienden zien of tegenkomen?’ vraag ik.
‘Nergens aan, want we letten niet op de kleur, we zien onze vriend of vriendin en meer niet’, antwoorden ze.

Als de kinderen van Celal echt nooit op kleur zouden letten en alleen maar in “vriend” of “vriendin” denken dan zou een logische reactie op de vraag van pappa zijn dat ze nog nooit zwarte vrienden hebben gezien of zijn tegengekomen. De kleurenblindheid die de kinderen van Celal beweren te hebben bestaat niet. Avsin geeft nota bene een opsomming van de huidskleur van pappa, hen zelf, en van hun vrienden Mel en Mic. Hoezo letten ze niet op kleur…

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43De tegenstanders van Zwarte Piet willen zogenaamd zwarte mensen en hun kinderen beschermen door zo’n ‘racistisch’ kinderfeest als Sinterklaas te verstoren, de confrontatie aan te gaan met de politie, psychisch geweld te gebruiken, discriminerende en racistische opmerkingen te maken.

Ik heb op Twitter aan Celal gevraagd of hij vindt dat Zwarte Piet racistisch is, maar op die vraag kreeg ik geen antwoord, maar eigenlijk weet ik het al. Celal vindt Zwarte Piet niet racistisch (getuige de aanhalingstekens) en verder neemt hij de gevoelens van de tegenstanders niet serieus (getuige “zogenaamd”). Verder draait hij alles om: Niemand heeft de intentie het sinterklaasfeest te verstoren, maar om het feest in de toekomst leuk te maken voor alle kinderen. De politie ging juist de confrontatie aan (zie o.a. Quinsy Gario, zie Rotterdam, zie Gouda)

En: Psychisch geweld? Ik heb aan Celal gevraagd wat hij daar precies mee bedoelt, maar ook daar kreeg ik geen antwoord op.

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43

De pro-zwartepietpartij reageert agressief, gewelddadig en racistisch.

 

Ik ben liever iets minder over een kam scheerderig, maar inderdaad.

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43Zwarte Piet is een traditie en heeft niets te maken met de specifiek Nederlandse identiteit en cultuur, want ook migrantenkinderen krijgen graag cadeautjes en vinden het Sinterklaasfeest even prachtig.

 

Traditie. Het valt me op dat voorstanders van de instandhouding van blackfacepiet slechts twee “argumenten” kunnen verzinnen, te weten: “Het is een kinderfeest” en “Het is traditie.” Beide argumenten zijn niet sterk. Waar de kinderen van Celal gelijk in hebben is dat de discussie ‘stom’ is. Kinderen willen graag cadeautjes, ook migrantenkinderen, en zijn niet bezig met de kleur van Piet. Het kinderfeest kunnen we gewoon handhaven, maar laten we gewoon even rekening houden met kinderen voor wie het feest op deze manier echt niet leuk is. Tradities kun je veranderen, zoals meestal gebeurt bij tradities. Er gaat niemand dood aan. Ik kwam onlangs een tweet tegen van iemand die zei dat K3 al 3 keer compleet is vervangen, en dat geen kind daar wakker van ligt.

faf98ca3-6748-4422-a95d-a16339cdca43Het is zorgelijk dat een deel van de media, sommige journalisten en groeperingen al naar gelang hun voorkeur de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet als helden en slachtoffers zien. Maar die mensen zijn geen slachtoffers en ook geen helden.

 

Wat ik zorgelijk vind, is dat Celal denkt dat er geen slachtoffers zijn. Er zijn kinderen die het moeilijk hebben als het sinterklaasfeest is, maar ook ouders, die machteloos staan als hun kinderen huilend thuiskomen, of zelfs helemaal niet meer naar school willen tijdens Sinterklaas. Wat ik zorgelijk vind is dat Celal de mening van zijn twee dochters als indicatie gebruikt om dit te reflecteren op alle kinderen.

Celal Altuntas, dit is mijn ‘tegenreactie’. Ik zou zeggen: Mocht je een keer wat tijd over hebben, kom met een tegen-tegenreactie.